Fogszabályozás, fogszabályozó készülékek, Magyarország piacvezetőjétől. 

Fogászati prevenció

Fogászati prevenció

A fogászati prevenció komplex fogalom. A fogászati problémák, rendellenességek megelőzésébe beletartozik az egészséges életmód, táplálkozás, jó szájhigienia és az ezekre való nevelés, szoktatás, tanácsadás.
 
Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy Magyarországon a futball mellett az egészségügy az amihez mindenki ért. Mégis csavarjunk egyet a közhelynek számító gondolaton: az egészségügy ama bizonyos „állatorvosi lónak” vitathatatlanul a fogászat számít. Az egészségügyi ellátással kapcsolatban évtizedes gyakorlat formálta gondolkodásmódunkat.
A hangsúly mindig a kórházi klinikai ellátáson volt, a bajt, betegséget gyógyítani kellett, a megelőzés háttérbe szorult. Nem számolta senki mibe kerül egy-egy beavatkozás, hiszen sokáig „fillérekbe” kerültek a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök. Ez igaz volt minden orvosi szakterületre, de különösképpen a fogászati ellátásra.
Túllépve az általánosságokon, a fogászati ellátás területén is óriási szerepe van a prevenciónak. Egy magyar 18 éves (gyereknek) háromszor annyi rossz foga van, mint az Európai Unió valamely országában élő hasonló korúnak. A fogászati anomáliák (fogszuvasodás, fogágybetegség, harapási rendellenességek) elhárítása – figyelembe véve megjelenésük gyakoriságát- a fogászati prevenció egyik legnagyobb anyagi ráfordítást igénylő feladata volna.
 
Jelen cikkemben a modern fogápolás, szájhigéne lehetőségeivel szeretnék foglalkozni, illetve pár lehetőséget emelnék ki, nyilván a teljesség igénye nélkül.
 
FOGKEFÉK

Az egyéni szájhigéne legfontosabb és leguniverzálisabb eszköze a hagyományos fogkefe. Sörtecsomókat tartalmazó fogkefe először Kínában jelent meg a XVII. században. Európában és Amerikában a XIX. század második felében terjedt el.
Anyaga alakja, struktúrája hatalmas fejlődésen ment át napjainkig. Modern vizsgálati eredményeket felhasználva az új fogkefe fejét úgy tervezték, hogy abban a sörtecsomók mindkét irányba (előre-hátra) 16°- os szögben álljanak. Ezzel biztosítható, hogy mind az előre, és mind a hátra irányuló mozgás alkalmával a sörték, maximálisan a fogközökbe hatoljanak, és kiemeljék, kipréseljék onnan a dentalis plakkot.
Klinikai vizsgálatok szerint a dentalis plakk leghatékonyabban a közép kemény fogkefékkel távolíthatók el. Nagyon fontos, hogy csak legömbölyített elemi szálakat tartalmazó sörtecsomókat alkalmazzanak a fogkefék felépítésénél. Használat közben a sörteszálak sérülnek, a sörtecsomók szétnyílnak, s ilyen formában nem alkalmazhatók aktívan fogfelszínek tisztítására.
Átlagos használatban két fogkefét szokásos alkalmazni és 2-3 havonta érdemes cserélni őket. Célszerű mindig száraz fogkefével kezdenünk a fogmosást. Fertőző betegek esetén esetleg még gyakrabban szükséges a fogkefe cseréje.
Természetesen a fogkefe nyelének kiképzése és anyaga is fontos. Kutatások szerint arra kell törekedni, hogy mind oralisan, mind vertibularisan a felszínen könnyen tisztítható legyen a fogsor. Természetesen kapható speciális orthodonciai fogkefe, valamint protézis tisztító fogkefe, mely inkább kis méretű körkeféhez hasonlítható.
 
ELEKTROMOS FOGKEFE

A hagyományos kézi fogkefe használata időigényes és jó kézügyességet igényel. Bár napi (minimum) kétszer 2-2,5 percig fartó fogkeféléssel tartható plakk mentesen a száj. Az elektromos fogkefe használatával hatékonyan tisztíthatjuk a fogainkat (fogközeket, fog fogíny határát), s mint ilyen elmondhatjuk kifejezetten előnyös a használata. (Vibráló, oszcilláló mozgást végző, új stílusa a háromdimenziós 3D mozgó-rezgő tisztító eszköz, némelyik rezgőszáma megközelíti az ultrahangtartományt.
 
FOGSELYEM

Az ép parodonciumú fogak approximális és interdintalis subgingivalis felszínek tisztítását szolgálja. Számtalan ilyen vékony elemi szálból áll. Lehet viasszal bevont vagy natúr. Fogköztisztító szalag: nagyon vékony ellenálló anyagból készül, nem rostólódik. Használata elsősorban fiatal korban zárt fogsornál és megtartott endodontális papillanál alkalmazható.
A fogselymezést megkönnyítő, kicsi és karcsú fogselyemtartó, melyet a könnyű használathoz fejlesztettek ki, főleg azok számára, akik nehezen kezelik a hagyományos fogselymet.
 
FOGKÖZTISZTITÓ KEFE

Jelentős mértékben megnyílt fogközök tisztítására, s korona híd pótlások alatt, mögötti felületek rendben tartására. Hidroterápiás készülékek - szájzuhany kis sugárvíznyomással tisztító hatással bírnak, kellemes a szájközérzete és „masszírozhatja” a fogínyt. A helyes fogmosásánál minden fogfelszínt körkörös, az az íny felől a fogak elé- felé vezetett nem túl erősen végzett mozdulatokkal végezzük legalább 2-2,5 percig.
Interdentális gél: Az oldalsó fogfelszínek, melyek egymás felé néznek a szoros kontaktpont miatt a fogszuvasodás kialakulása szempontjából veszélyeztetett területek. A fluoridot tartalmazó interdentális gél hatékony a fogszuvasodás kialakulását illetően.
 
PLAKKELLENES SZEREK (SZÁJVÍZ)

Régóta kutatják a lehetőségét olyan egyszerűen használható kémiai szereknek, amelyek tartósan meggátolják a plakkbaktériumok kolonizálódását, vagy kémiai úton távolítsák el a már     szélesen felépült plakkot.
Az ideális plakkellenes kémiai és biológiai szerrel kapcsolatban a követelmények:
  • a szer tartósan gátolja a baktériumok megtapadását, szaporodását a fogak felszínén, vagy szelektíven pusztítsa el azokat a kórokozó baktériumokat, amelyek felelősek akár a karies, akár a fogágybetegség kialakulásáért.
  • vegyület ne legyen toxikus hatású, ne legyen sem helyi, sem általános mellékhatása.
  • a vegyület ne borítsa fel a normális szájflóra ökológiai egyensúlyát.
  • mivel a vegyület tartós használata kívánatos, nem lehet kumulatív, sem krónikus irritatív hatása sem, de a hozzászokás sem jó.
Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre egyetlen olyan szer, sem amely a fent vázolt követélményeknek maradéktalanul megfelelne, amely hatékonyan felvenné a versenyt a jó technikával végzett mechanikai fogtisztítással.
Azonban jól kiegészítik azt, és hatékonyak az ideális kívánt szájmiliő kialakításában. A fogorvos, dentalhygenikus asszisztens javaslata alapján választhatunk, olyan szájvizet, ami számunkra a legoptimálisabb.
A savas ételek, gyümölcsök és a helytelen szájhigeina is árthat fogainknak, akár a sziklának a víz és a szél ereje. Bizonyos esetekben a gyomorsav támadhatja meg a fogzománcot (ilyen a GERD reflux- betegség), amikor a gyomorsav, gyomorbél visszajut a szájüregbe, és károsítja a fogzománcot. Hasonló a bulimia okozta krónikus hányás vagy a kismamák természetes velejárója (első trimeszterben). Ilyenkor érzékennyé válhat a fogazat, amit megfelelő fogkrémekkel, szájvizekkel okosan gondosan tervezett szájápolással a fájdalom, érzékenység kiküszöbölhető.
Itt említendő a kalitosis( szájszag) a kilégzéskor érezhető kellemetlen szag. A lakosság kb. ¼- e szenved időnként szájszagtól, és az esetek 90 %-a szájüregi eredetű. Ezen kívül okozhatja: fül-, orr-, gége- és a torok megbetegedése is, de az emésztő szervrendszer is gyakorta lehet forrása a szájszagnak. A szájban kalitosis leggyakoribb oka a baktérium tartalmú nyelv, lepedék. Hatékony eltávolítása a nyelvkaparóval történik.
Sokat tehetünk fogaink, szánk egészségéért. Magyarországon egy ember évente 2200 forint értékű fogászati kezelést vesz igénybe. Mindössze 1 tubus fogkrémet és fél fogkefét használ el. Siralmas. Lassan se fog, se fogorvos. Nem csoda hát, ha a 60 éven felüliek fele fogatlan, de sok gyereknek is hiányzik 2-4 maradandó foga, már 14 éves korára. Nem lehet eleget hangsúlyozni: ahhoz, hogy valami változzon, változtatni kell. Ez pedig a mi dolgunk!
Jó száj és fogápolás kulcsfontosságú feladat. Egyéni felelősségünk, hogy megteszünk- e mindent a fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogágybetegség megelőzéséért.
Célunk, hogy egész életünkön át megtartsuk a saját fogainkat, s azok mind esztétikailag és funkcionálisan jól működjenek.
 
DEPURÁLÁS (FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS)

Depurálásnak nevezzük azt a professzionális szájhigiénés beavatkozást, amely során mechanikai eszközökkel távolítjuk el a fog felszínéről a fogkövet, és az azzal szerves kapcsolatban lévő friss dentalis plakkot. A fogkövek elhelyezkedésétől függően megkülönböztetünk supra és subgingivalis depuralást.
Használt eszközök: kézi depuratorok, és szonikus depuratorok.
Csak a tökéletesen lesimított és polírozott  restauratumok mellett teremthetők meg a hatékony egyéni szájhigénia objektív feltétlei.
A depuratorok használata csak „szakembereknek” fogorvosoknak, dentál hygenikusoknak megengedett. Fontos a pontos precíz munka.


 
 
ORTHODONCIA Kft. - Fogtechnika és fogszabályozó laboratórium    |    ,
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu