Retenciós fogszabályozó

retenciós fogszabályozó
Minden aktív fogszabályozó kezelés végén, az elért eredmény megőrzése, fixálódása céljából, szükségszerűen alkalmazni kell úgynevezett retenciós készüléket. Ezek általában kivehető készülékek passzívak, aktív fogmozgató erő nincs bennük, csupán sínezik a fogak elért helyzetét a teljes becsontosodás, stabilitás eléréséig.

Sima passzív fogszabályzó lemezt, vagy keményebb fóliából készült mélyhúzott rögzítő sínt használnak leggyakrabban retenciós készülékként.
Amennyiben még valami minimális fogmozgatás szükséges, lehet a megfelelő aktív készülékek közül választani, ebben a fázisban is.

Ezen készülékek átlagos hordási ideje kb. egy év, a fogszabályozó kezelés után, de a kezelt eltérés jellege, súlyossága ezt nagymértékben befolyásolhatja.
A kifejezetten retencióra tervezett két készülék, amit laboratóriumunkban gyártunk, a Wick féle lemez és az Osamu retiner.

Wick féle sima lemez

A Wick féle sima lemez az egyéni retencióra lett konstruálva.
Mivel a fogak rágófelszini területén, még aproximalisan (fog között) sem halad át semmilyen drót, a sínezéssel együtt engedi hatni, a szabad okluziot (fog záródást) és így a rágóizmok, működésük közben finoman állítják be a tökéletes egyéni fogérintkezést, miközben a fogak rögzülése is lezajlik.
Wick féle retenciós lemez
Wick lemez oldalról

Rögzítő sín

Rögzítő sínt átlátszó kemény fóliából is gyakran készítünk, de az Osamu retiner szintén egy speciális konsrtukció. Dupla fólia húzással készül.
Először a lágyan rugalmas anyag lesz a modellre húzva és ennek fogéli, rágófelszíni részei eltávolítva. Ezt követi egy vékony kemény réteg ráhúzása.
Itt is a természetes és tökéletes fogzáródás engedésére törekszünk.
Osamu alsó retenciós sín
Osamu felső sín mintán
Laboratórium
 
1077 Budapest, Rottenbiller u. 26.

iroda@orthodoncia.hu

+36 1 473 0239
+36 30 557 8208
+36 1 473 0238
Rendelő
 
1039 Budapest, Boglár u. 12.

iroda@orthodoncia.hu

Bejelentkezés:
Királyházi Viktória
+36 30 250 3582