Rögzített fogszabályozó

rögzített fogszabályozó
Rögzített vagy fix készülékek azok a fogszabályzók, amik a fogakra fel vannak ragasztva, azokat a páciens kivenni a szájából nem tudja, levételük is szakember feladata.

Ilyen fix apparátusokat már régóta terveznek a fogszabályozó szakorvosok, de ezek eleinte csak az első nagy rágófogra (6-os moláris) ragasztott gyűrűből, és az ahhoz rögzülő különféle ívekből, rugókból álltak. Ezeket ma már csak kiegészítőként használják esetenként a korszerű fix készülékekhez.

A korszerű rögzített technika előnye azon kívül, hogy együtt mozgatja, rendezi az összes alsó és felső fogat az, hogy lehetőség van a fogak minden irányú pontos mozgatására a térben, és így a fiziológiás, esztétikus beállításukra.

Multiband - Multibracket

A felhasználható fémek és egyéb anyagok, technikák nagymértékű fejlődésével vált lehetővé a ma használt "multiband, multibracket" készülékek létrehozása. Ezek a 6-os fogakra rögzülő tubusokkal ellátott gyűrűkből, és a többi valamennyi fogra beépített záracskákból (bracket) állnak. Általuk, a szuper elasztikus ívek használatával, vált lehetővé a fogak minden irányban való pontos, tervezett mozgatása, és mivel egy erőrendszerben van a teljes alsó és felső fogív, azok tökéletes egymásnak megfelelő, szabályos, esztétikus beállítása.

Fenti szabályozó elemei (gyűrű, tubus, bracket, ívek) általában különféle fémekből készülnek, és ezt tartjuk a leg megfelelőbbnek.
önzáró multibracket
multibracket ligirozva
Ezen belül a bracket-ek lehetnek kommerszek, itt a szabályozó ívet fém vagy gumi ligatúrával kell a záracskához rögzíteni. Lehetnek úgynevezett önzáróak, amikor beléjük van építve az ív rögzítésére egy kis nyitható, csukható zárszerkezet.

A kedvezőbb esztétikai hatás végett, lehet a fogak belső felére rögzíteni a záracskákat és az íveket, ez az úgynevezett lingual technika. Ilyenkor nem látható a készülék, de sokkal bonyolultabb a szabályozó szakember feladata ilyenkor, a készülék is egyedi kell hogy legyen, úgyhogy lényegesen drágább maga a kezelés.

Többször használnak úgynevezett esztétikus brecketeket. Ezek szintén a fogak külső felére vannak ragasztva ugyan, de átlátszóak vagy fog színűek és így nem annyira látszanak.
Anyaguk zafír kristály, vagy kerámia (porcelán).

Amennyiben az eset megkívánja, alkalmazhatunk kiegészítő íveket, készülékeket a multi bracket készülékekkel együtt. Ezek egyedi gyártású apparátusok, melyeket szintén laboratóriumunkban készítünk.

Készülék típusok

Fém

A multibracket készülékeknél általában szövetbarát, szájálló fémekből, -ötvözetekből készülnek a gyűrűk, záracskák és szabályozó ívek, tehát valamennyi a szájban rögzítésre kerülő részelem.

Esztétikus

Az esztétika kedvéért kifejlesztettek fogszínű kerámia, és átlátszó zafír kristály záracskákat (bracket).
A teljes eltűntetésre úgy van lehetőség, hogy a fogak belső, nyelv felőli oldalára rögzítik az elemeket (lingual technika).
A legoptimálisabb formákat fémből lehet kialakítani, de az esztétika kedvéért terjedtek el a kevésbé látható fogszínű, valamint átlátszó bracket-ek.

Kiegészítők

A beragasztott készülék részelemeken kívül időnként, bizonyos ideig, használunk szintén rögzített kiegészítőket, egy-egy konkrét kezelési feladat elvégzésére. Ezek lehetnek különféle csavarok, ívek, nyelv gátló, stb.
Az alábbi képeken látható kiegészítő készülékek: Quadhelix palatinális tágító ív, Lingualis ív nyelvlökés gátlóval, Csavarok, a 6-osok disztalizálására és palatinálisan tranzverzális tágításra, 6-os testes disztalizáló csavar – rugó konbináció, palatinális támasszal.
Quad Helix
nyelvlökés gátló
helyteremtő csavarok
helyteremtő rugók
Laboratórium
 
1077 Budapest, Rottenbiller u. 26.

iroda@orthodoncia.hu

+36 1 473 0239
+36 30 557 8208
+36 1 473 0238
Rendelő
 
1039 Budapest, Boglár u. 12.

iroda@orthodoncia.hu

Bejelentkezés:
Királyházi Viktória
+36 30 250 3582